Barge Transferium Maasvlakte van start

gepubliceerd op 30-06-2020

Sinds begin juni is het Barge Transferium Maasvlakte (BTM) op de ECT Delta terminal operationeel. Het BTM is een samenwerking tussen Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT) en een consortium van inland terminals en barge operators. Het BTM draagt bij aan een efficiënte en betrouwbare afhandeling van de binnenvaart in de Rotterdamse haven.

Zo’n 2 jaar geleden heeft ECT haar eerste ideeën over een dergelijk transferium aan de binnenvaartsector kenbaar gemaakt en met geïnteresseerde partijen besproken. Danser Group en Combi Terminal Twente hebben zich met een plan gemeld om het concept samen met ECT verder uit te werken. Deze twee bedrijven hebben een consortium gevormd met 26 andere partijen, waaronder de terminals van CTU bv, om het transferium te vullen. 

Na enkele pilots is BTM nu officieel van start gegaan. In deze samenwerking stelt ECT op afgesproken dagen en tijden een stuk kade met kraan en kraanteam ter beschikking aan het consortium tegen een vast tarief. De barge operators nemen zelf de planning voor hun rekening en de deelnemende partijen bepalen in onderling overleg wanneer en hoe vaak zij voor de kade willen komen. Dit biedt een unieke flexibiliteit welke niet gebonden is aan minimum callsizes en andere restricties. Het BTM is na het in 2019 geïntroduceerde Fixed Windows concept een volgend initiatief om de dienstverlening aan de binnenvaart te optimaliseren. 

Dat het BTM nu midden in de coronacrisis van start gaat, geeft het commitment aan van de sector om haar klanten een betrouwbaar product te bieden. Die betrouwbaarheid is gebaseerd op een gegarandeerde afhandeling op het gewenste en zelf te bepalen moment. 

Met BTM, Nextlogic en Fixed Windows, ontwikkelt de binnenvaartafhandeling in de Rotterdamse haven zich van eenheidsproduct tot een meer gedifferentieerde dienstverlening. Hiermee wordt de klant diverse producten geboden die aansluiten bij de verschillende marktsegmenten en vaargebieden.